Du er her

- Livet er ingen suksesshistorie

Inger Heiberg Woxholtts bilde

Foto: Hanne Eldby

Agnar Moe fyller 74 år i år og har syklet Den store styrkeprøven tjue ganger i Ryedrakt.

I 1994 veide han over 100 kg, men valgte å ta noen grep, trener nå daglig og planlegger å sykle Trondheim-Oslo med Rye 19 i år. Han har noen tips til andre som sliter med alderstilleg og vektøkning og andre problemer som skyldes mangel på aktivitet.

Her er Agnars tips:

"Livet er ingen suksesshistorie – det går så absolutt den veien den berømmelige høna sparker – etterhvert. Vi bør kanskje heller sette pris på høner som sparker. Vi eldes og dagene går sakte, ikke noe å glede seg til, mens årene går fort. Gamle som ønsker å få slutt på elendigheten vegrer å ta medisiner fordi medisinen kan jo være skadelig på langsikt.

HVORDAN FORSINKE SLUTTEN og ennå ha det bra

Vi vil leve lenge uten å bli gamle. Jeg har ikke noe svar, men har min egen oppskrift så lenge den kan følges.

Som ung lurte jeg på hvorfor de gamle gikk så rart. Damer vagget fra side til side og skrittlengden ble kortere og mange kalte kneproblemet for slitasjegikt her og der. I tillegg blir flere belemret med alderstillegg og vektøkning er vårt største velferdsproblem i dag. Ser det i Norge og når vi kommer til Syden blir problemet ganske enkelt avkledd.

Vi er i en ond sirkel – vekten øker og vi får problemer med å være i aktivitet. Lav aktivitet gjør at muskulaturen reduseres. Hjertet arbeider på lavnivå, blodet lusker gjennom årene som blir trangere fordi vi ikke klarer å sette fart på hjerteslagene.

HVA KAN VI GJØRE?

Vi må bruke kroppen – ikke bare sitte. Vi må bruke kroppen slik at hofter, knær og ankler ikke blir for hardt belastet – vi må bruke musklene.

SYKLING – bruke beina begge veier

Når vi sykler sitter vi og det meste av kroppsvekten går ned i setet. Hofter, knær og ankler får liten belastning. Og, det er musklene i lår og legger som får gjennomgå og utvikle seg. Alle husker at som barn var det gøy å sykle men vi brukte musklene bare en vei ettersom vi ikke hadde sko som satt fast i pedalene. Mange syns det høres skummelt ut å la skoene sitte fast i pedalene men en liten vridning utover skal til for å løse opp. Ved å sykle med nedtrykk og opptrekk får en maksimal muskelbruk, hjertet arbeider, årene får gjennomkjøring og uten å stresse hofter, knær og ankler.

I 1994 (51 år) veide jeg over 100 kg og det var på tide å ta grep som det heter. Sto på stepp maskin to økter daglig fra august til mai og gikk ned 20 kg. Deretter har jeg trent daglig og holder samme vekt på tross av at jeg spiser og drikker så jeg går til sengs godt fornøyd hver kveld.

BUDSKAPET MITT

Sykling er en super måte å holde kroppen i gang på – uansett hva slags sykkel –  ergometersykkel, offroader, landevei, med kurv eller samme hva – bruk beina og sitt på rompa.

RESULTATER

Jeg har trent sykling siden 1994 og noen av resultatene kan dere lese her.

Jeg regner med at mange vil kalle dette for selvskryt, noe det er. Men jeg ønsker å fokusere på at gamle mennesker som jeg må gjøre alt for å holde seg i aktivitet – dette er min måte å gjøre det på."


 

Synlig: 
Standard - bruk standard for gruppen