Du er her
Sportsklubben Ryes historie
Rye, som i dag er blant de største sykkelklubbene i Norge, startet som en gutte/gateklubb. 1. juni 1920 ble den stiftet ved vannposten på gamle Grünerløkka brannstasjon av fem 10-13 års gutter. Klubbens navn ble Djerv. Mange andre klubber ble stiftet på den tid, men de fleste gikk etter kort tid i oppløsning. Enighet, demokrati, samhold og kameratskap var så bra at guttene holdt liv i klubben og på kort tid var det mere enn 40 medlemmer. Aktiviteten var fotball om sommeren og ski om vinteren. Den første generalforsamling ble holdt inne på brannstasjonens hestestall. En stilbok utgjorde klubbens protokoll og en fotball var eneste aktiva som kunne føres opp. Kontingenten ble satt til 25 øre i uken. Olaf Ryes plass, selveste midtpunktet på Grünerløkka, ble etterhvert åsted for all mulig idrettsutfoldelse. Allerede året etter kom hockey og skøyter med og senere også orientering og kappgang. Sykkelsporten som de fleste forbinder med Rye i dag tok klubben opp i 1922. Interessen for sykkelsporten var meget stor den gangen. Da velodromen på Dælenenga sto klar i 1929 ble den et naturlig samlingspunkt for unggutta på Grünerløkka.
I 1923 kom navnebyttet fra Djerv til Rye. Klubben ble nemlig meldt inn i Kristiania Distriktslag for Idrett og der var det allerede en klubb med navnet Djerv. På grunn av guttegjengens aktiviteter på Olaf Ryes plass ble navnet derfor bestemt til Sportsklubben Rye.
Klubbens første medlemsblad kom ut i håndskreven form 15. september 1923 som Djervposten. Nr 2 kom ut 19. oktober med navnet Ryeposten og det var nå maskinskrevet.
Elitesykkelklubb
Det var som sykkelklubb Rye har skapt seg et navn i norsk idrett. Allerede i 1924 hadde klubben sin første seniorrytter og i 1926 ble det første sykkelarrangementet avholdt. Selvom det var på landeveien Rye-rytterne markerte seg mest, var det likevel på banen klubben fikk sin første norgesmester. Det var på 1000 meter i 1935. Siden har Rye-guttene forsynt sig grådig av medaljefatene og det er blitt til hele 71 norgesmesterskap hvorav 23 er lag-NM og 10 kongepokaler.
Rye har mange ryttere som ruver godt i norsk sykkelhistorie. Den største av dem alle er Per Digerud. Han vant hele 10 individuelle NM, tok 5 kongepokaler og hele syv mesterskapstrikoter samt 15 lagmesterskap under sin aktive karriere. Han var allsidig og tok NM både i banesykling og landeveissykling. I 1962 satte han en solid rekord i klassikeren Trondheim-Oslo, en rekord som sto i ikke mindre enn 22 år! Hans sønn Geir Digerud vant like mange NM-titler som sin far og klarte i tillegg å sikre sig nordisk gull samt VM-medalje i lagtempo før han ble profesjonell i Italia.
I 80-årene ble det meget kostbart å drive med elitesykling. Ryttere fra hele landet valgte den klubb hvor de fikk de beste økonomiske vilkårene og det hele kom til å dreie seg om sponsoravtaler og økonomi for de få. I 1980 var det 2225 med aktiv lisens i Norge, men samtidig var det ikke mindre enn 2603 med turrittlisens samt 1603 engangslisenser til turritt. På grunn av dette ble det besluttet ikke primært å satse på elitesykling for få ryttere, men å satse på stor aktivitet for mange ryttere. På tross av dette har der vært tildeles en stor aktiv gruppe i Rye og det har de siste årene blitt til 2 B-NM titler.
Turrittsykling i Rye
"Turrittsyklingens far" Ryegutten Erik Gjems-Onstad startet det hele. I hans 6-årige(!) periode som formann i NCF (Norges Cykle Forbund) følte han et sterkt behov for å "skape et miljø som var like hyggelig for den som kom sist til mål, som for den som kom først". Han ville arrangere ritt for alle kategorier av syklister. Det ble til Den Store Styrkeprøven Trondheim-Oslo som ble arrangert første gang i 1967. Det ble en kjempesuksess . Behovet for andre turritt ble etterhvert tydelig og her var Rye tidlig ute. I 1970 ble Øyeren Rundt arrangert for første gang som turritt (det hadde tidligere vært arrangert som aktivt eliteritt). Det fikk bra oppslutning og i 1975 tok Rye initiativ til enda et turritt: Nordmarka Rundt.
I dag sykler mer enn 250 turrittsyklister med Ryetrøye hvorav ca halvdelen hvert år deltar i "Styrkeprøven". De er delt opp i forskjellige grupper avhengig av ambisjonsnivå. Det har blitt til mange flotte resultater – både klassevinnere og totalvinnere samt lagpokaler. Spesielt i de senere årene har jentene markert seg sterkt. Også skjoldet for flest fullførte har Rye erobret. Forberedelsen og gjennomføringen av Styrkeprøven blir naturlig turrittgruppens største aktivitet, men det arrangeres også jevnlig miljøskapende fellesturer til andre store turritt f. eks. i Sverige.
Terrengsykling i Rye
Terrengsykling – den nye form for sykling som er blitt en suksess i hele verden – ble tidlig en selvstendig gruppe i Rye. Noen av de første terrengsykler, som kom til Norge kom videre til Ryemedlemmer og Rye holdt demonstrasjonsritt i samarbeid med DBS og Skiforeningen. 1991 ble de første (uoffisielle) NM avholdt og Ryegutter tok flere fine plasseringer. I 1992 ble det sølv i NM-utfor og i 1993 var det 10 aktive med Esben Kardel i spissen (bronse i NM). På laget fikk vi også en jente, Anne Marie Wikman, med. Hun ble nr 3 i Norgescupen og i 1994 skrev hun Ryehistorie idet hun ble den første Ryejente med medalje i NM (bronse). Terrenggruppen i Rye har kun eksistert i få år. Likevel kan vi allerede se tilbake på ett sølv og to bronse i NM og en 2. og 3. Plass i Norgescup. Wenche og Per Langseth har startet terrengsykkelskole for barn. Det har medført at det alltid er mange Ryetrøyer å se i de aldersbestemte klassene i terrengritt i Osloregionen. Rekrutteringen skulle således være sikret. Hvert år deltar en stor gruppe Ryemedlemmer i Birkebeinerrittet.
Løpegruppa i Rye
I første halvdel av 80-tallet utviklet det seg en egen løpegruppe i klubben. Den driver med intervalltreninger, samt hurtige og rolige langturer, har stor bredde og et hyggelig miljø. Løpegruppa deltar i diverse løp med Holmenkollstafetten, Fjellmaraton og Oslo Maraton som sportslige og sosiale høydepunkter hvert år. Aldersmessig er det en fin spredning fra 17 til 65 år.
Skigruppa i Rye
I 1988 ble skigruppen i Rye reetablert. Det arrangeres fellestrening og deltakelse i de fleste turrenn her i landet med Birkebeineren som sesongmål og "eksamen". Her har Rye høstet en mengde premier, merker og statuetter. De siste årene har det dessuten blitt arrangert miljøskapende fellesturer til store turrenn i utlandet.
Triathlon i Rye
Da de første triathlonkonkurranser ble arrangert i Oslo var Rye med og det ble etterhvert også dannet en triathlongruppe i klubben. Det har gitt mange fine resultater og deltakelse i den originale "Ironmann".
Sluttbemerkninger
Rye har i dag ca 1400 medlemmer. Som det fremgår har klubben en tradisjonsrik historie. Den har satt spor etter seg ikke kun sportslig, men også administrativt idet det gjennom årene har vært mange medlemmer som har ytet en stor innsats i krets og forbund. På tross av alderen har klubben kunnet endre seg i takt med tiden. Det samhold, kameratskap, lojalitet til klubbarbeidsoppgaver som var drivkraften da klubben ble startet i 1920, eksisterer den dag i dag. Det er en enorm god basis å drive klubben på i dag og i årene som kommer.