Du er her

Hva opptar styret i Sk Rye?

Hver måned fylles møterommet på Ruseløkka skole med tillitsvalgte menn og kvinner for å gjøre en innsats til det beste for det gjengse medlem av Sportsklubben Rye.  Hvert år i oktober måned setter lederne for hver av gruppene i klubben og de andre tillitsvalgte i klubbens styre, det såkalte hovedstyret, seg sammen i et seminar.  Men hva kommer ut av disse møtene og seminarene?  ”Hva gavner det meg som medlem? Hvorfor informeres det ikke mer om viktige saker som behandles i møter og på seminarer?”

Viktige spørsmål som vi med dette innlegget  håper skal være innledningen på en bedre, mer presis og oppdatert informasjon på hjemmesidene våre.
 

I år syklet hovedstyret til Kikut for å avholde høstseminaret. På menyen sto følgende:
”Hvordan kan Sk Rye, en klubb med mer enn 1900 medlemmer, påvirke prosesser som gjør forholdene bedre for trening på landeveien,  i marka og sykling i byen?”   Vi ønsket å løfte blikket vekk fra rent interne prosesser i klubben og ut i Oslo og omegn.
Etter en inspirerende innledning av Øivind Aas, redaktør i magasinet ”Terrengsykling”, var det ikke vanskelig å finne innfallsvinkler og saker å ta tak i. Vi endte opp med dette: Vi må tak i egne rekker samtidig som vi på bred front engasjerer oss i debatten i pressen, tar tak i reguleringsplaner, samarbeider med organisasjoner og myndigheter og forsøker å påvirke planer og prosesser til det beste for alle treningsglade ryemedlemmer.  Intet mindre!
 

Hva skal vi gjøre?

Først må vi feie for egen dør. I praksis betyr dette at vi vil lage en visjon for klubben.  Inntil vi finner på noe bedre vil den hete ”Gøy under ansvar”. Det betyr at som medlem av Sk Rye forventer vi en del av deg som medlem.  Vi forventer bl.a. at du skal respektere trafikkreglene og vise hensyn og folkeskikk og at du ved din atferd bygger et godt omdømme for klubben. Likedan forventer vi at du møter konflikter og motstand på en konstruktiv og høflig måte. Kort sagt tenker vi oss at alle ryemedlemmer er seg bevisst det ansvar det er å opptre på en slik måte at du tjener klubbens ære og interesse ved å opptre slik at det står respekt av deg.  Vi ønsker ikke at våre ”motstandere” skal ha det på oss at vi er verstinger i trafikken og i marka. Det slår beina under oss når vi går inn i forhandlinger og debatter hvor vi ønsker å oppnå forståelse for trafikale forbedringer osv. Det skal altså gå an å ha det gøy og samtidig opptre smidig, klokt og forstandig. Det blir oftest morsomst til slutt!

Samtidig vil vi arbeide for å få valgt en presse- og samfunnskontakt på årsmøtet i februar 2011. Dette skal være en person som har engasjement for syklistens plass i marka, på landeveien og i byen.  Det er mange viktige saker som må frontes. Seminaret diskuterte bl.a. disse som prioriterte områder:
• Trafikksikkerhet. Tenke radikalt i forhold til lysreguleringer for syklister, sikring av bedre trafikkavvikling for alle i trafikken, omgjøring av veibaner til sykkelfelt, utvide veiskuldrene til brede og sikre sykkelfelt for å nevne noe.
• Arbeide for å få laget treningsarena for terrengsykkelbane, utfortrassé og BMX-bane.
• Mariadalen: Skape sikkerhet for trening bl.a. ved tydelig skilting ved Brekke.
• Oppnå forståelse for og sikre syklistenes rettigheter i marka – på stier og på grusveier.
 

Dette kan oppsummeres med at sykkelen er løsningen på mange av dagens trafikale, samfunnsøkonomiske og helsemessige problemer. Utfordringen ligger i å få dette belyst på en måte at sykling ses på å være løsningen og ikke problemet.

En gammel kjent greker rullet en stor stein oppover fjellet. Hver gang han slapp den, rullet den nedover. Omtrent slik vil nok vi oppleve vår kamp om en bedret forståelse av syklistenes plass og sikkerhet i marka, på landeveien og i byen. Det vil ikke hjelpe å klage og sutre over hvor dårlig tilrettelagt det er. Heller ikke hjelper det å hytte med neven og rope etter billister som opptrer uforskammet og farlig. Like lite hjelper det å provosere grupper med fotgjengere i marka ved å passere dem i stor fart på kloss hold.
 

Bilen har kommet for å bli. Det samme har sykkelen. Det er ønskelig at enda flere sykler. Til og fra jobb, i fritiden og i treningsøyemed. Det er sunt, samfunnsøkonomisk og miljømessig fornuftig. 

Seminaret diskuterte hvordan vi skal få til en samforståelse mellom alle brukere av marka, gater og veier. Vi vet at Sk Rye har mange medlemmer med sterke og klare meninger og med engasjement. Vi utfordrer deg til å brette opp ermene og bli med i arbeidet som klubben legger opp til for å oppnå en bedre forståelse for vår felles sak. Ta kontakt med hovedstyret på post@skrye.no.

 

Lars Åge Hjelseth
Leder

  

 

Synlig: 
Offentlig - alle kan lese