Du er her
Trening: Melkesyre
Heisann!
Ang trening og melkesyre: Slik jeg skjønte presentasjonen onsdag, så skal vi alltid unngå melkesyre på trening. (Bortsett fra noen dedikerte økter som var tildels i i4). Spørsmålet er litt hvordan det er best å tenke i praksis rundt dette, f.eks. i et drag i en intervalløkt.
Alternativ 1: Holde et jevnt godt trykk, men samtidig helt unngå melkesyre. Dvs utøve "forebyggende nedgiring" dersom man kjenner at syra er på vei.
Alternativ 2: Holde et litt hardere jevnt godt trykk, og tillate at man kanskje 2-3 ganger i et drag kjenner litt melkesyre, men i såfall kjapt roer litt ned.
Personlig tenker jeg at alternativ 1 kanskje er litt "slapt", og at man i alternativ 2 i gjennomsnitt bedre ligger opp mot terskel. Samtidig lurer jeg på om Henrik o.a. vil si at spesielt på høsten/vinteren skal man helt unngå melkesyre bortsett fra i helt spesielle økter? Dvs alternativ 1 er best som hovedregel?
Kommentarer mottas med takk! :-)
Mvh Bjørn Sigurd
- Logg inn for å skrive kommentarer
Om man aldri har tatt en
Om man aldri har tatt en melkesyretest, så kan det være vanskelig å bestemme dette helt på følelsen. Det er vel derfor det er planlagt en watt/melkesyre-test i nær framtid slik at alle vil få et bedre utgangspunkt til å treffe riktig med treningssonene og bedre intensitetsstyringen på alle øktene. Det er heller ikke slik at du trener med eller uten melkesyre, den er der hele tiden. Det du vil unngå er å komme for høyt, dvs over terskel.
Når det gjelder beskrivelsene dine, så vil jeg vel si at alternativ 1 sannsynelig vil gi en økt i lav i3, mens alternativ 2 blir høy i3, så det blir litt forskjellige økter.
Ok - takk for svar - da
Ok - takk for svar - da holder jeg meg til alternativ 1 / lav i3 inntil nærmere instrukser er mottatt fra sjefene! :-)
Altså, det vat bare synsing
Altså, det var bare synsing fra min side, ikke fasit :). Alternativ 2 kan sikkert være like bra, det er du som kjenner kroppen din best.
Syre eller ikke syre
Hallo. Jeg vil gjerne klarere littegrann. Vi skal ta en terskeltest, ikke melkesyretest. Melkesyre / laktat er der, som Ken også sier, helt fra sone 1. På terskel er produksjon av melkesyre = eliminasjon av melkesyre. Altså den intensiteten du klarer å holde uten at syra hoper seg opp og du blir stiv.
Det er uproblematsik å bikke terskel under en konkurranse, men man må sørge for at man får muligheten til å hente seg inn igjen. På DSSP er ikke dette et tema da, for man får dette igjen med renter.
Trening under, på eller over terskel? Altså I3 eller I4? Terskeltrening, altså trening i I3 er den beste sykkeltreningen mener jeg. Mange snakker om sone 4-intervaller, typisk 4x4 (intervaller a la Helgerud og Hoff) hvor man avslutter draget i I4 (88%-93% / 90%-95% av makspuls, avhengig av hvilke skalaer man bruker) skal ha den beste effekten på maksimalt oksygenopptak. Det er sikkert greit, men det er ikke den beste treningen for å komme fortest / fortere i mål på sykkel synes jeg. Hvorfor? Jo, fordi dragene er spesifike for akkurat den måten man utfører en VO2-maks test på. Man løper 6-8 minutter til utmattelse. Så anbefalingen; "tren som du skal konkurrere" er akkurat det man gjør. At intervallene i seg selv er effektive hvis man har liten tid til rådighet er helt klart. Men de hjelper fint lite hvis man skal sykle DSSP på 12:30 =).
Vi skal vel gjøre begge
Vi skal vel gjøre begge deler. Det finnes utallige måter å definere terske på. Som det ble sagt på møtet. så er det kjøpt inn utstyr for å måle laktat, og alle vil få tilbud om å teste seg og finne terskel som definert av en eller annen konsentrasjon av laktat. laktatvedien vil så plottes mot effekt (watt). Ut fra dette kan også beregne terskelpuls, da pulsne vil måles samtidig. Altså finner vi terskelwatt definert ut fra laktat og terskelpuls ved denne effekten og laktatkonsentrasjonen. Det ble mye terskel!
Hei, Det er riktig at
Hei,
Det er riktig at melkesyre har vi konstant i blodet og nivået øker med intensiteten. Ved en gitt belastning øker melkesyren raskere enn økningen av hastigheten. Dette knekkpunktet er det vi kaller anarob terskel. Hensikten med treningen i 1. grunnperioden er å øke tiden vi klarer å kjøre i underkant av denne belastningen. Når vi har fått til det skal vi øke hastigheten og holde den i tilsvarende tid. Å gå over denne belastningen gjør at det tar lenger tid å komme seg igjen til neste økt og mye melkesyre gjør at man får dårligere aerob kapasitet. Ta det med ro, dere vil forstå dette bedre etter testingen og ingen trenger å være bekymret for at det blir slappe treningsøkter. Det er ikke helt min stil:)
Henrik